sobota 14. února 2015

Peter Mayle: Acquired Tastes [Pozemské radosti]

Vynikající esej se pozná i tak, že nestárne ani po letech a má stejný říz jako v den, kdy jej autor stvořil. Peter Mayle je českým čtenářům znám hlavně díky bestselleru Rok v Provenci či filmu Dobrý ročník, který byl natočen podle jeho knižní předlohy. Mě ale nadchl ještě víc Maylův soubor esejů z roku 1992 o výstřelcích nejen pro bohaté. Acquired Tastes neboli „osvojené chuti“ vyšly i česky pod trefným názvem Pozemské radosti. Eseje jsou psány s nesmírnou lehkostí, humorem a důvěrnou znalostí předmětu: Je libo šálu z kašmíru, pár bot, košili či oblek na míru? Prvotřídní kaviár, lanýže, havanské doutníky, jídlo v nejlepších hotelech a restauracích? Nebo dokonce vlastní služebnictvo, druhý dům na riviéře, soukromou limuzínu či tryskáč? To vše v knize najdete a nejen to. Možná úplně nejlepší jsou kapitoly o extravagantních požitcích všednosti. Tajné milenky, nezvané hosty, spropitné, Vánoce či novoroční předsevzetí Mayle nazírá jako krásné bláhovosti, bez nichž by byl život chudší (a my bohatší). Nevím, jaký je český překlad, ale v angličtině je tahle kniha naprosto prvotřídní. Chechtal jsem se a dumal od začátku do konce.