pátek 25. prosince 2020

Moje knihy roku 2020

🥇 David A. Sinclair: Lifespan [Konec stárnutí] — Perfektní syntéza populárně-vědeckého a osobně-rozvojového žánru. Konec stárnutí je kniha, která v roce 2020 nejvíce ovlivnila můj život. Díky ní jsem nahlédl do tuctu nových oblastí souvisejících se zdravou dobou dožití (angl. healthspan), začal suplementovat NAD+ prekurzor NR (k mání ve stabilizovaném skupenství jako Tru Niagen), koupil jej i pro rodiče a když jsem zakusil účinky na vlastní kůži, koupil jsem i akcie Chromadexu, který Tru Niagen vyrábí. Velký dík Jan Melvil Publishing a Tomášovi Baránkovi, že pro mě a ostatní čtenáře tuto knihu objevili!

🥈 J. K. Rowlingová alias Robert Galbraith: Troubled Blood — Zatímco předchozí dvě knihy v této sérii se mi moc nelíbily (jsou docela průměrné, abych byl upřímný), tahle pátá je, překvapivě, neskutečný majstrštyk! Troubled Blood je zdaleka nejbarvitější a nejzábavnější kniha, jakou jsem letos četl — největší šťouch od Rowlingové za hodně dlouhou dobu, úplně mě to dostalo. Z audioknihy na Audible jsem si vychutnal doslova každou minutu.

🥉 Simon Singh & Edzard Ernst: Trick or Treatment — Šokující kniha založená na fundamentální vědecké a statistické analýze alternativní medicíny, bezpočtu jejích postupů a medikamentů. Byl jsem docela překvapený, že některé skutečně fungují, a naopak zděšený těmi, které ubližují tisícům (neřku-li miliónům) nicnetušících pacientů. Miluju Singha a jeho způsob psaní o vědě od chvíle, kdy jsem četl jeho Velkou Fermatovu větu. V této knize navrhuje, abychom přestali měřit konvenční a alternativní medicínu dvojím regulatorním metrem. Naprosto souhlasím.

☢️ Michael Shellenberger: Apocalypse Never — Nejhlubší kritika obnovitelných zdrojů energie od dlouholetého zastánce atomové energie coby cesty ven z klimatického průseru, do kterého jsme se dostali. Nesuďte tuto knihu podle obálky/názvu/popisku. Raději si ji nejdřív (celou) přečtěte.

🧙‍♂️ Randy Pausch: The Last Lecture — Tuto knihu jsem zprvu hrubě podcenil jako nějaký osobně-rozvojový brak, ale vyklubal se z ní skutečný klenot — shrnutí životních lekcí a poslední přednášky profesora umírajícího na rakovinu slinivky. Působil na mě jako sympatický, skromný chlápek s velkým srdcem, rozený geek milující svou rodinu a život ve vědě, jinými slovy jako někdo, s kým se dokážu ztotožnit. Jeho paměti jsou střípky těžce nabyté životní moudrosti.

⚔️ Erik Larson: The Splendid and the Vile — Mám rád Churchilla jako archetyp Válečníka, docela kontroverzního chlapa, který byl nakonec jako jediný sto vést Západ k vítězství nad největším zloduchem všech dob. Larson napsal tuto knihu coby jakousi intimní historii Churchilla a lidí v jeho nejbližším okolí během německých nočních náletů a celé Bitvy o Británii. Výborná historická kniha v každém ohledu, Larson překonal dokonce i sám sebe.

⚠️ Bjorn Lomborg: False Alarm — Lomborg je další můj osobní hrdina, kontrarián klimatické politiky odhodlaný artikulovat nepopulární obavy ze směřování široce akceptovaných postupů či závazků. Často bývá nálepkován jako popírač změny klimatu (jímž není) i jako jeden z nejvlivnějších světových myslitelů. Čtěte a udělejte si názor sami. Jeho nová kniha vznikala roky. Dala by se popsat jako tvrdá, evidence-based kritika klimatického alarmismu na straně jedné a jako studie alternativní klimatické politiky na straně druhé. Lomborgova předchozí kniha Cool It [Zchlaďte hlavy!] byla v pohodě, ale tato je mnohem ambicióznější co do rozsahu i smělých návrhů, co by se mělo na našich současných opatřeních proti změně klimatu změnit. A opět dodám, nesuďte knihu podle obálky.

🧪 Mark Miodownik: Liquid Rules — Pokud jste četli Markovu knihu Neobyčejné materiály [Stuff Matters], jistě budete souhlasit, že je jedním z nejlepších autorů populárně-vědeckého žánru, a pokud jde o materiály, ze kterých se skládá náš svět, tak nejspíš ten vůbec nejlepší. Tohle volné pokračování je zrovna tak dobré jako jeho předchůdce, jen místo pevných materiálů pokrývá tekutiny a jejich úžasné vlastnosti. Dobrej matroš!

💻 Andy Greenberg: Sandworm — Pokud pracujete v IT, ať už ve vývoji, sítích, správě či podpoře, Sandworm je vřele doporučená četba. Andy Greenberg šel daleko za rovinu běžného hackingu či úniků osobních údajů a popisuje moderní kybernetickou válku, která představuje reálné ohrožení pro firmy i civilisty po celém světě. Je to čtivá kniha o budoucnosti, která je nevyhnutelná, protože už je částečně tady, jenom se o tom málo píše. Pokud si ji přečtete, bezpochyby zvýší vaše povědomí o širších bezpečnostních hrozbách v IT — nebo vás přinejmenším navždy zbaví nutkání otevírat podezřelé přílohy :)

🧬 Robert Plomin: Blueprint [Kód života] — Na rovinu, Blueprint je vynikající kniha, ale trochu suchá. Ve všech ostatních ohledech je nicméně vědecká, uměřená a oči otevírající v tom, jak moc jsme předurčeni svou DNA (slavná dichotomie příroda vs. výchova). Kniha je zvlášť přínosná pro mne jako rodiče, který se snaží utvářet ideální prostředí pro naše děti a to, abychom je mohli vidět vyrůstat ve schopné dospěláky.

🧠 Leonard Mlodinow: Elastic — Mlodinowova kniha Život je jen náhoda, stejně jako knihy, které napsal se Stephenem Hawkingem, patří k vrcholům populárně-vědeckého žánru, takže jeho odbočka k psychologii je nečekaná, právě tak jako vítaná. Zapomeňte na populární psychologii, tenhle expert na „tvrdou“ vědu má fakticky co důležitého říct. Překvapivě argumentuje proti racionální logice coby jedinému pohonu vědeckých objevů a technického pokroku. Vysvětluje koncept „elastického myšlení“ a neofilie jako opomíjené složky lidského myšlení, která nás (propastně) odlišuje od zvířat. Užitečné čtení pro každého tvůrce, vědce či výzkumníka.

🕯️ Carl Sagan: The Demon-haunted World — Saganova klasika o jedinečnosti vědy a kritického myšlení je právě tak brilantní jako před 25 lety, kdy vyšla. Stejně jako Richard Feynman byl i Sagan sám světlem rozumu, které osvítilo celé generace, a tato objevná kniha je součástí jeho přetrvávajícího odkazu.