sobota 24. prosince 2016

Moje knihy roku 2016

Moje knihy roku 2016 jsou tentokrát poloviční oproti loňsku. Většinu roku jsem strávil psaním knihy vlastní a na čtení jsem neměl tolik času, kolik bych si přál. Přelouskal jsem jen asi 25 titulů a z toho následujících šest mě nadchlo a obohatilo nejvíc:

6. Cal Newport: Hluboká práce — Docela radikální (ale nikoli převratně nový) pohled na práci v roztěkané době. Osobně jsem hned několik Newportových tipů převzal do praxe a jeden výtisk dávám každému, kdo přijede hluboce pracovat na náš Retreat.cz. Slabé místo knihy jsou sociální sítě, které Newport jako akademik evidentně nepobral, ale jinak vřele doporučuji, pro pracující hlavou je to povinná četba.

5. Michael Lewis: Lhářův poker — Nestárnoucí klasika, ke které jsem se prokousal až letos a maximálně mě bavila, ostatně jako všechny ostatní Lewisovky. A jako, je vám jasný, že jeho novinka The Undoing Project je o Kahnemanovi a Tverském, jo?! Už to tahám z Audible, ale než vyjde česky, dejte si partičku pokru.

4. Adam Grant: Dávat a brát — Vynikající kniha, hlavně pro lidi, kteří žijí v domnění, že reciproční, nebo dokonce predátorské chování je v byznyse optimální vztahová strategie. Grantova novověká obhajoba dobrodiní a nezištného dávání těm, kteří toho nezneužívají, vyšla česky už v roce 2014, ale bez povšimnutí zapadla. Tímto bych ji rád nezištně vykopal z hrobu.

Zde bohužel česká jízda končí, přední tři tituly zatím jen anglicky:

3. Greg Steinmetz: The Richest Man Who Ever Lived — Strhující životopis středověkého hard-core kapitalisty Jacoba Fuggera, zřejmě nejbohatšího a nejvlivnějšího byznysmena, co kdy žil. Kniha z pera ostříleného finančního publicisty WSJ přináší jedinečné svědectví z přelomového období dvou epoch. Té křesťanské, která při vší korupci a sodomii stavěla na odiv duchovní hodnoty, a té renesanční, která přinesla svobodu myslet, tvořit, podnikat, bohatnout a s ní i zcela nové problémy. Mimořádně čtivé a poučné, i pro moderní podnikatele.

2. Paul Rosenzweig: The Surveillance State — První skutečně soudný a komplexní pohled na roli dozorujícího státu v digitálním 21. století, jaký se mi dostal do čtečky. Nesouhlasím jak s internetovými anarchisty, tak ani se zastánci internetové cenzury či totality, resp. s většinou jejich jednostranných argumentů. Jako centrista věřím, že ve veřejném zájmu je státní dozor vykonávat, ale zároveň jej podřídit přísným pravidlům a dohledu. A právě o tom Rosenzweig hovoří lépe a srozumitelněji než kdo jiný, v kontextu evropského i amerického práva. Za mě jeden z vrcholů série Great Courses.

1. Marc Goodman: Future Crimes — Moje kniha roku 2016. Hodně lidí ji odložilo s nezájmem, ať už kvůli první půli, která „jen“ rekapituluje známé hrozby, nebo celkově skeptickému podtónu neladícího do harmonie digitálního optimismu. Ale už jen vývoj druhé poloviny roku 2016 s domnělou ruskou intervencí do vývoje amerických voleb i zneužití sociálních sítí k šíření vylhaného obsahu dokazuje, že Goodmanovo proroctví je třeba brát vážně. A nejen to. Tahle kniha mě přiměla přehodnotit překonané zásady osobní IT bezpečnosti a, jak píše Goodman, obrnit se proti hrozbám, které teprve přijdou. Pokud se vám loni líbil techno-optimistický Druhý věk strojů, Future Crimes si přečtěte už jen pro rizikový update. Za mne jednoznačně nejlepší a nejdůležitější kniha roku.

Jinak má debutová kniha Na volné noze s podtitulem Podnikejte jako profesionálové vyjde u nakladatelství Jan Melvil Publishing na jaře 2017, tak nám držte palce do redakčního finiše :-)

Přeji vám všem krásné svátky s bohatou knižní nadílkou pod 🎄