středa 2. ledna 2019

Moje knihy roku 2018

Tentokrát jich mám ve výběru 12, každou za jeden měsíc.

Na přední příčky se (i pro mne nečekaně) prodraly knihy, které už jsou nějaký pátek na světě a obě úzce souvisejí s touhou po poznání:

1. Simon Singh: Velká Fermatova věta [Fermat's Last Theorem] — Strhující podání jednoho z největších příběhů v historii matematiky. Moje osobní kniha roku 2018 a klenot populárně-vědeckého žánru.

2. Helen DeWittová: Poslední samuraj [The Last Samurai] — Kniha o radosti z poznání a podle ankety Vulture.com nejdůležitější kniha 21. století. Za mě nejlepší román, jaký jsem četl v této dekádě. Mimořádné dílo.

Z následujících čtyř knih mi každá dala něco zásadního a tak či onak pohla mým viděním světa:

3. J. Archer & M. Jockers: Šifra mistra bestselleru [The Bestseller Code] — Závěry revoluční počítačové analýzy faktorů, které dělají z románu bestseller. Hojně jsem čerpal i z přiloženého žebříčku titulů s nejvyšším skóre, čtou se jako po másle.

4. Matthew Walker: Proč spíme [Why We Sleep] — Pojednání o spánku, které obratem změnilo mé osobní i naše rodinné spací návyky, když jsme vylepšili řadu drobností, které Walker zmiňuje. (Jiné letošní melvilovky jako Faktomluva či Hacknutá čeština 2.0 budu teprve recenzovat.)

5. Adam Alter: Neodolatelné [Irresistible] — Nepříliš optimistická, ale pro mě zásadní kniha o behaviorální závislosti: na mobilech, na sociálních sítích, na seriálech, na produktech, které jsou záměrně vytuněné k tomu, aby návykovost podporovaly a posilovaly. Velké téma budoucích let a doporučená četba pro všechny profesionály v IT a digitálních médiích.

6. Arnold Schwarzenegger: Total Recall — Nezaměnitelný životopis, který vystihuje americký sen lépe než jakákoli jiná kniha. Spousta zajímavých přesahů, a hlavně nářez!

A konečně těchto šest knih jsem přečetl jedním dechem, bavily mě a podněcovaly k přemýšlení i přezkoumání mých postojů:

7. Michal Kašpárek: Hry bez hranic — Debutová satirická novela, která perfektně pracuje s jazykem a úzkostmi dnešních třicátníků. Mj. těží z Michalovy cesty do uprchlického tábora a já jsem hrdý na to, že tuto pasáž psal právě na našem tvůrčím útočišti Retreat.cz v Beskydech.

8. Margit Slimáková: Velmi osobní kniha o zdraví — Neznám nikoho, kdo dokáže nadchnout do zdravého jídla i životosprávy tolik lidí a tak trvale jako Margit. Je jedinečná, stejně jako tato kniha.

9. Maxwell Colonna-Dashwood: Coffee Dictionary — Maxwella jsem potkal na Wave Coffee konferenci v Brně a svým evidence-based přístupem mě zaujal natolik, že jsem si hned přečetl jeho mini-encyklopedii a ta úplně změnila mé kafařské návyky.

10. Patrick Zandl: Apple, cesta k mobilům — Patrick se podíval na úspěch Apple produktovými brýlemi a výsledkem je velice čtivá, hutná kniha, zajímavá specificky i pro mne jako podnikatele. Těším se na revidované vydání, bude-li.

11. Erik Larson: Ďábel v Bílém městě [The Devil in the White City] — Majstrštyk o světové kolumbovské výstavě v Chicagu na sklonku 19. století, který se čte jedním dechem. Velká jízda na hraně mezi fikcí a literaturou faktu.

12. David Graeber: Dluh, Prvních 5000 let [Debt, The First 5000 Years] — Epický, revizionistický pohled na ekonomickou historii, který má vše, co mi chybělo u Harariho Sapiens. Mimořádný titul, který ani při svém rozsahu neztrácí intelektuální drajv.