neděle 7. ledna 2018

J. Archer & M. Jockers: Šifra mistra bestselleru

Chcete znát tajemství úspěšného bestselleru? Dva literární vědci, Jodie Archerová a Matthew Jockers, zanalyzovali revolučním algoritmem tisíce knižních trháků i propadáků a neuvěříte, co objevili…

Omlouvám se za clickbait v úvodním odstavci, ale napsal jsem jej v duchu pocitu, který jsem měl už z názvu knihy Šifra mistra bestselleru: Nepřesvědčivý a jednoznačně přehnaný.

Ale opak je pravdou. Jejich kniha je brilantní a plná nových poznatků. Povinná četba pro autory i vydavatele. A dost možná i revoluční pro obor vydavatelství. Ale pěkně popořádku.

Měli jste někdy při čtení nějakého světového bestselleru, jako je Šifra mistra Leonarda nebo Padesát odstínů šedi, smíšené pocity vzrušujícího napětí a odporu zároveň?

Já jo.

Šifra mistra Leonarda je podle mě nejen napínavý thriller, ale i brakový román. Zápletka je tuctová, hlavní hrdina je špatnou imitací Indiany Jonese a jeho protivníci jsou spíš karikovaní než skuteční.

Zároveň je však na Šifře Dana Browna něco, co vám nedovolí ji odložit — její tempo, amalgám akce a tajemství, a vůbec struktura horské dráhy pocitů, jejíž jemná a neviditelná konstrukce se klene do výše k nebetyčným prodejům. Ale je to skutečně ta pravá příčina?

Archerová a Jockers jsou renomovaní literární vědci, kteří se vydali na zdánlivě nemožnou misi odhalit, čím jsou tyto knihy tak výjimečné.

Za tímto účelem sestavili obrovskou databázi bestsellerů žebříčku The New York Times uplynulých desetiletí, jak nízkých tak vysokých literárních žánrů, a doplnili ji tisíci dalšími romány, které až tak prodávané nebyly. Poté vyvinuli sofistikovaný algoritmus, aby zjistili, které z nespočtu měřitelných atributů zvyšují či snižují pravděpodobnost, že se z knihy stane trhák.

A teď se podržte. Po letech bádání přišli s modelem, který dokáže některé bestsellery odhadnout až s 97% pravděpodobností čistě na základě analýzy textu, tedy bez přihlížení k reputaci a předchozím prodejům autora.

To je skutečně mimořádný výsledek. Vůbec poprvé v dějinách zkoumání literární fikce existuje objektivní, spočitatelný index potenciálu knihy uspět na trhu bez ohledu na to, jestli jde o vážný literární počin Jonathana Franzena, nebo nový kasaštyk starého známého Dana Browna. Počítači je jedno, který je který, a prostě vyplivne jasnou předpověď.

Nebudu po vás metat spoilery, protože Šifra mistra bestselleru (v originále The Bestseller Code) je skutečně hodna vašeho vzácného času na čtení. Ve skutečnosti je tak dobrá, že podezírám autory z toho, že ji prohnali jedním ze svých algoritmů, aby si úspěch takříkajíc pojistili.

Ale odhalím aspoň tolik, že některé atributy jsou důležitější než jiné. Například téma práce prodává lépe než sexualita. Dějová lokace se zdá být mnohem méně důležitá než to, jak hlavní postavy jednají, mluví a myslí. A zatímco někteří autoři mají, zdá se, toto „tajemství bestselleru“ ve svých literárních genech a jejich knihy se prodávají mimořádně dobře po celé dekády, jiní jsou mimo rytmus a míjejí jen téměř každou stránkou.

Ovšemže i takovýto algoritmus má svá slepá místa k zaplnění budoucím výzkumem. Výzkumníci byli například schopni rozlišit pozitivní/negativní nálady textu analýzou kolokace jistých slov. Ale na druhou stranu nebyli schopni strojově rozlišovat humor a vtip, který je evidentně pozitivním atributem náročnějším k detekci než vyznání lásky či hádka.

Ať už jste ambiciózní autor nebo vydavatel, nebo vás prostě jen zajímá literární věda, Šifra mistra bestselleru je rozhodně kniha k přečtení a zamyšlení. Je to vážně míněný, vědecky založený pokus o dešifrování struktury románu ukryté mezi řádky vašich oblíbených knih. Tajemství, které odhaluje, je pak hlubší než Leonardovo laciné napětí.