pondělí 26. listopadu 2018

Maxwell Colonna-Dashwood: Coffee Dictionary

Miluju knihy, které mě vlídně osvítí. Miniencyklopedie The Coffee Dictionary, kterou napsal významný britský barista a oborový inovátor Maxwell Colonna-Dashwood, je právě taková. S Maxwellem jsme nedávno přednášeli na jednom pódiu Wave Coffee Conference 2018 a naprosto mě (i celé publikum) nadchl jeho evidence-based přístup k výzkumu fyzikálních procesů při zpracování, mletí a extrakci kávy, na kterém spolupracuje s vědci z předních univerzit. V Coffee Dictionary velmi srozumitelně vysvětluje vše podstatné kolem kávy, od pěstování a pražení, po přípravu a degustování, aniž by zacházel do nudných podrobností. Ani ta nejdelší hesla nemají více než 250 slov. Knížka je díky tomu svižná, koncentrovaná a bohatá na zajímavé příchutě — no zkrátka jako dokonalý šálek espressa. Vynikající publikace, k níž se budu nepochybně stále vracet.