čtvrtek 9. února 2017

Robert Cialdini: Pre-Suasion [Před-svědčování]

Mnozí intelektuálové, když zestárnou, stanou se jednoduše irelevantními, či přímo karikaturou sebe sama v létech své největší slávy. Překvapivě to tolik nepostihuje podnikatele (které soudí velmi přísně trh) a vědce, protože jejich práce je součástí většího korpusu vědění a podléhá neustálému testování všech tvrzení a hypotéz. Robert Cialdini (*1945) je tak trochu obojí — eminentní výzkumník a vědec, ale také autor úspěšného bestselleru Zbraně vlivu, jehož volné pokračování s názvem Před-svědčování vyšlo nedávno česky.

Před-svědčování je kniha hodná svého předchůdce i Cialdiniho odkazu. Zatímco Zbraněmi vlivu bojoval proti tvrdé manipulaci na všech frontách, zde nasadil mnohem smířlivější tón a zkoumá spíše nezaujatě a vědecky, jak vlastně dopředné ovlivňování funguje. S důležitým varováním, že ty, kteří se pokusí tyto znalosti zneužít, obvykle potká zasloužená odplata. Výhodou pro náročné čtenáře je mnohem více odkazů na soudobý vědecký výzkum, nevýhodou pak menší množství příběhů, jimiž tak halasně řinčely Zbraně vlivu. Ale faktický problém to není a třeba pasáž, v níž japonský diplomat Čiune Sugihara zachrání před koncentrákem 6000 židů, vás zcela jistě dožene k slzám. Spielberg hadra!

Jiný kritik by mohl Před-svěčování vytknout, že to není kniha ryze praktická (napočítal jsem přesně 1 tip do každodenního života, a to sebemanipulace podmínkou pokud-když-tak). Ale vytýká snad někdo Kahnemanovi, že jeho Myšlení, rychlé a pomalé není dost návodné pro firemní team-buildingy? Těžko. Před-svědčování je prostě ten druh literatury, který působí hlouběji a o to trvaleji. A než se nadějete, ovlivní to, jak žijete, nebo jak děláte svůj byznys.