čtvrtek 2. listopadu 2017

Gary Taubes: The Case Against Sugar

Máte mlsný jazýček? Rádi pijete kolu? Nebo si jen tu a tam zobnete něčeho sladkého — cukr (či med) do čaje, dortík či zmrzlinu? Pak byste si každopádně měli přečíst tuto knihu o naší posedlosti cukrem. Doporučil mi ji kamarád, překladatel, kterému změnila od základů život. Před nějakým časem u něj diagnostikovali počínající cukrovku druhého typu a tato kniha mu pomohla zaměřit se na hlubší příčinu a řešení. Přestal jíst cukr a během několika málo měsíců se jeho stav výrazně zlepšil.

Nicméně, The Case Against Sugar není kuchařka, ani nepředkládá konkrétní výživové či lifestylové doporučení. Je to rigorózní, vědecká, perfektně zdokumentovaná práce o závažných rizicích konzumace cukru a sladkého obecně. A je tak mistrně napsaná, že se pravděpodobně budete ptát: Kdo je sakra Gary Taubes? Nebudete zklamáni. Gary Taubes je často považován za nejlepšího vědeckého publicistu své generace, mj. získal hned třikrát prestižní cenu americké národní asociace vědeckých autorů.

Taubes staví svůj „Případ věda vs. cukr“ čestně a s vědecky-založenou medicínou v srdci. Jeho kniha není jednostranným, zaujatým spíláním proti nešvarům konzumaci cukru. Pečlivě argumentuje pro a proti, sleduje příčiny až k primárním studiím či důkazům, a co je důležité, jde do historie toho, jak jsme se vůbec ocitli v tomhle průseru, kdy tolik lidí bojuje s obezitou a cukrovkou, jako můj kamarád. Taubes je natolik objektivní a vědecký, že si nenárokuje patent na pravdu. Předkládá nejlepší argumenty a otevřeně připouští jejich nedostatky či mezery pro budoucí výzkum. Ponechává rozhodnutí, jestli na tomto základě jednat či nikoli, na čtenáři.

The Case Against Sugar nabízí unikátní pohled na konzumaci cukru z hlediska veřejného zdraví i čistě individuální perspektivy. Sám jsem nikdy moc sladké nejedl (dodnes nemám jediný kaz), ale po přečtení Taubesovy knihy jsem odhodlán vyhnout se jeho (vědomé) konzumaci úplně. A tento hluboký dopad z ní dělá silného kandidáta na mou knihu roku. Vřele doporučuji.

#1 The Case Against Sugar jsem vybral jako svou knihu roku 2017