středa 7. září 2016

Cal Newport: Deep Work [Hluboká práce]

Hluboká práce je kniha, která vrací profesionály k plnohodnotné práci. Cal Newport tvrdí, že práce, která není soustředěná a nerušená, nestojí za váš čas — ne v naší roztěkané době emailů, mobilů, messengerů, internetu a informací, které neustále soupeří o naši pozornost. Nelamentuje však planě. Naopak, nabízí radikální řešení v podobě časových bloků vyhrazených 100% čisté, destilované, profesionální práci s plnou pozorností. Ale zároveň varuje: Pozor, snáze se to řekne, než udělá! Proto nenapsal článek, ale rovnou celou knihu, v níž popisuje všemožné strategie a fígle, jak si čas na hlubokou práci udělat. Pro ty, kteří pracují hlavou, nebo studují, je tahle nová Newportova křížová výprava povinnou četbou.

Větší mínus bych vytknul jen jeden: V otázce sociálních sítí je Newport silně zaujatý a příklady, které uvádí, jsou zvoleny tak, aby podporovaly jeho extrémní názor. Je to škoda, protože protichůdných příkladů rozumného a prospěšného využití sociálních médií je podle mě řádově více než těch vyloženě problémových. Černý puntík dávám i za opakované připomínání vlastních akademických úspěchů a kolik že nestihl díky hluboké práci vydat peer-reviewed vědeckých publikací. Taleba na něj! :-)

Čím si mě naopak získal hned na začátku, je zmínka o pracovním retreatu C.G. Junga. Vzhledem k tomu, že právě v Beskydech rozjíždíme Retreat.cz, je toto téma pro mě vysoce aktuální. Hluboká práce a pracovní útočiště jako to naše se ideálně doplňují a jeden výtisk tak budeme mít vždy na Retreatu pro naše hosty k dispozici. Je to vynikající kniha a zaslouží si vaši (nejen pracovní) pozornost. Vychází v češtině u Melvilů >