neděle 16. února 2014

Robin Sloan: Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore [Nonstop knihkupectví pana Penumbry]

Tedy, musím říci, že tenhle román je až neuvěřitelně špatný. Dan Brown je proti Sloanovi Victor Hugo!


Víc jsem se k tomu rozepsal na blogu Petra Václavka, který knihu chválil, zde jsou mé hlavní výhrady:
  1. Ploché postavy, včetně těch hlavních. Všechny zůstávají jen u psychologického náčrtu v míře, kterou jsem naposledy viděl u šestákových westernů. Autor mohl jít o krok dál a použít schematické nálepky: záporák, hrdina, mentor, geek-girl, kutil, book-hacker atd. Jinými slovy, všechny postavy románu jsou jednorozměrné a dokonale padnou do svých škatulek, žádná ničím nepřekvapí. Na ploše celého děje u nich nedochází k žádnému vývoji, ani výraznější interakci, ten jeden romantický prvek nevyjímaje! Jsou to figurky, které se pohybují po neméně jednotvárné dějové ploše.
  2. Předvídatelný a rádoby tajuplný děj se opírá o pseudotechnické mumbo-jumbo, které vrcholí scénou v Googlu (!) a neúspěšným pokusem o rozlousknutí kódu pomocí brute-force v cloudu. WTF?! Snad i laik musí vědět, že řadu šifer nelze takto bez klíče rozluštit. A takovýchto kliček, kdy děj zakrývá svou prostoduchost pomocí odkazů na moderní technologie, je přitom v ději přinejmenším tucet. Proto jsem použil přirovnání s Danem Brownem, který dělá to samé s vědou, ale na rozdíl od Sloana aspoň umí pracovat s postavami, dialogem, gradujícím prostorem románu a stupňováním napětí. Tohle Sloan vůbec neovládá, takže děj nejenže negraduje, ale také selhává v mnoha důležitých momentech, kde autor neomylně zabije šanci z toho něco udělat. A děj je velmi lineární, neobsahuje žádná falešná vodítka, spěje rychle a předvídatelně k upocenému „detektivnímu“ finále.
  3. Spousta prvků je v knize pouze a jen na efekt, včetně klíčových elementů Penumbrovy sekty. Kdo např. sestavil „zakladatelovu hádanku“ spočívající v rozložení knih ve tvaru tváře? Zakladatelé určitě ne. Co obsahují „tajemné“ svazky a proč jsou všechny kódované? Jak je možné, že hádanka funguje, přestože každé knihkupectví zjevně obsahuje jiné svazky? A tak dále. Jakmile člověk začne uvažovat více do hloubky o těchto elementech, zjistí jen to, že sám autor to nemá promyšlené a hlavní důvod, proč tam jsou, je ten, že to na prví pohled působí efektně.
Trochu mě mrzí, že jsem si nedělal poznámky. Tahle kniha by si to zasloužila! :)