neděle 24. srpna 2014

Richard Dawkins: The Ancestor's Tale [Příběh předka]

Ještě asi nikdo neudělal pro osvětu Darwinovy evoluční teorie tolik jako Richard Dawkins.

Richard Dawkins: Ancestor's Tale Richard Dawkins: Příběh předka

Už dobrých 40 let píše Richard Dawkins výtečné knihy o evoluční biologii, a to, prosím, aniž by se opakoval! Četl jsem jich řadu a všechny jsou výtečné. Než aby opisoval sám od sebe a nudil čtenáře, raději se v textu odkáže na své dřívější knihy a věnuje pozornost novým tématům. Možná i v tom leží díl jeho celosvětového úspěchu.

V Příběhu předka (nikoli kmotra :) popisuje evoluci pozpátku — od nás lidí, napříč celým stromem života, až k jeho hlubokým kořenům, dlouhé 4 miliardy let do minulosti. Cestou zpět se k vypravěči připojují poutníci, neboli příbuzné druhy, které se od toho našeho před časem odpojily, a vyprávějí svůj příběh. Výsledkem je šťavnatý, komplexní pohled na evoluci, plný barvitých detailů a zajímavostí. Kdo z vás například tuší, že velryby jsou nejbližšími příbuznými hrochů?

Za tip na tuto knihu z roku 2004 vděčím Yuhůovi, který má Dawkinse také rád. Rozhodně ji mohu doporučit i vám, pro radost z poznávání nebo jako solidní úvod do evoluční biologie. A pokud máte děti, které už rozumí anglicky, přikupte pro ně ještě Dawkinsovu jedinou dětskou knihu The Magic of Reality, za tu dám ruku do ohně!

Strom života